Denken in de Driehoek heeft in 2025 lezingen rond het thema ‘Ongemak en schaamte’. Onderwerpen waar je het bij de koffie of de borrel niet meteen over hebt komen aan bod – onderwerpen waar je liever over zwijgt en die zelfs soms door de maatschappij onzichtbaar worden gemaakt. Toch is het goed om erover te praten, je te verdiepen in een andere wereld dan jouw eigen én het te laten schuren. Denken in de Driehoek gaat het ongemak en schaamte dat daarbij hoort niet uit de weg.
De vijfde en laatste lezing van seizoen 2025 is op woensdag 21 mei en gaat over onvruchtbaarheid.
Onvruchtbaarheid (bestaat niet!). Mensen zonder ‘eigen’ kinderen, zowel queer als straight, hebben gemeen dat ze soms gezien worden als ‘onvruchtbaar’. Uit hun relaties of lichamen zijn, gewild of ongewild, geen (levensvatbare) kinderen voortgekomen, of hun kinderen zijn niet in leven gebleven. Vaak is ‘onvruchtbaarheid’ in deze context een normatieve term, die aangeeft dat relaties zonder kinderen eigenlijk tweederangs zijn. Dat kan een goede reden zijn om die term ‘onvruchtbaarheid’ eens aan een kritische blik te onderwerpen. Is onvruchtbaarheid een kwestie van of-of, of zijn er gradaties? Kan een mens eigenlijk wel ooit helemaal onvruchtbaar zijn? Vanuit een gesprek tussen een relationeel en queer perspectief stellen contextueel therapeut Wilma van Klaveren en theoloog Mariecke van den Berg voor om onvruchtbaarheid op een andere manier te denken. Wat gebeurt er wanneer we meer de nadruk leggen op de mens als een gevend wezen? En wat gebeurt er als we onvruchtbaarheid zien als een positie in de samenleving die weer heel eigen kennis en mogelijkheden met zich meebrengt? De sprekers maken in hun lezing gebruik van inzichten uit de contextuele therapie en queer en transgender theologie.
Wilma van Klaveren is contextueel therapeut en werkzaam in een zelfstandige praktijk in Utrecht voor contextuele therapie, leertherapie en supervisie. Daarnaast werkt zij als senior opleider contextuele therapie voor onder meer het Instituut Contextuele Benadering CHE Ede. Zij specialiseerde zich in verlies en rouw. Zij is co-auteur van het Handboek Contextuele Hulpverlening en hoofdredacteur van het Vakblad voor Contextuele Hulpverlening waarin zij regelmatig publiceert.
Mariecke van den Berg is bijzonder hoogleraar feminisme en christendom aan de Radboud Universiteit in Nijmegen (Catharina Halkes leerstoel) en universitair hoofddocent religie en gender aan de VU Amsterdam. In haar onderzoek verbindt ze, vanuit queer en feministische theologie, verhalen uit de Bijbel met kunst en populaire cultuur.
Kom luisteren, vragen stellen en meepraten!
Woensdagavonden in congres- en vergadercentrum In de Driehoek (Willemsplantsoen 1c, vlakbij Utrecht CS).
Ontvangst met koffie/thee: 19:30 uur
Aanvang programma: 20:00 uur
Einde: 21:30 uur
Napraten met drankje kan tot 22:00 uur
Toegang gratis
Iedereen hartelijk welkom!