Pour une femme, gregoriaanse gezangen

geloofsgemeenschap: Algemeen

Pour une femme: gregoriaanse gezangen afgewisseld met teksten uit het 15de eeuwse gebedenboek van Maria van Gelre, op muziek gezet door Daan Manneke voor meerstemmig vrouwenkoor en althobo.

De Nijmeegse vrouwenschola Voces Caelestes, gespecialiseerd in het zingen van gregoriaans, zingt uit het gebedenboek van Maria van Gelre.
Onder de leiding van Hanneke van de Grinten en met muziek gezet door Daan Manneke is Por une Femme een uniek concert, met een wereldpremière van één van de grootste levende componisten van ons land.

Marie d’Harcourt (1380-1429), ofwel hertogin Maria van Gelre, liet in 1415 een gebedenboek maken dat beschouwd wordt als het belangrijkste in Nederland gemaakte verluchte handschrift uit de vroege 15de eeuw. In 1405 werd Maria uitgehuwelijkt aan Reinald IV, hertog van Gulik en Gelre. Zij was goed opgeleid en zelfverzekerd, Maria leerde de taal van haar nieuwe gebieden snel kennen en speelde waar mogelijk een bestuurlijke rol. Het huwelijk bleef echter kinderloos. Het gebedenboek is het meest tastbare dat we van haar over hebben.

De Nijmeegse vrouwenschola Voces Caelestes (opgericht in 2010) is gespecialiseerd in het zingen van gregoriaans. Het koor is niet kerkgebonden. Het gregoriaans vraagt om een lijfelijke, beweeglijke manier van zingen die weldadig is voor lichaam en geest. Voces Caelestes zong op het Nederlands Gregoriaans festival in ‘s-Hertogenbosch in de kerk der Friezen in Rome en het Gregoriaans Festival in Essen (D). In elk programma wordt ook meer-stemmig gezongen, vaak speciaal voor Voces Caelestes gecomponeerd. Ook het werk Pour une femme op teksten uit het gebedenboek van Maria van Gelre door Daan Manneke is speciaal voor Voces Caelestes geschreven.

Dirigente en hoboïste Hanneke van de Grinten studeerde schoolmuziek en hobo aan het Kon. Conservatorium in Den Haag. In 2008 maakte zij kennis met het gregoriaans en nam lessen bij Hans Leenders, Marcel Zijlstra en volgde de opleiding aan de Folkwang universiteit in Essen bij Stefan Klöckner. In maart 2017 richtte ze het Gregoriaans Instituut Nijmegen op.

Entree Utrecht € 15,00 / € 10,00

Op zaterdag 6 april is er weer in concert om 16.00 uur in de Munsterkerk in Roermond. Hier wordt gecollecteerd.