Kerkennacht Utrecht

geloofsgemeenschap: Algemeen

Utrecht heeft een schat aan bijzondere kerken. Van monumentale kerkgebouwen tot aan swingende pinkstergemeenten: in Utrecht is het allemaal te vinden! Maak het mee op vrijdag 21, zaterdag 22 juni en zondag 23 juni 2019!

Tijdens Kerkennacht Utrecht 2019 kan iedereen de schoonheid van de Utrechtse kerken komen bewonderen. En niet alleen op religieus, maar ook op historisch, cultureel en maatschappelijk gebied hebben kerken veel te bieden.

Het programma van Kerkennacht Utrecht 2019 start vrijdag 21 juni officieel om 20:00 met een openingsconcert op het Domplein. Dit concert zal (deels) verzorgd worden door het Utrechts Studenten Koor en Orkest (USKO), met een Italiaans getint programma. Solisten zijn o.a. Gevorg Aperants (tenor) en Pepijn van Vilsteren (piano). De muziek varieert van licht klassiek tot populair en is toegankelijk voor jong en oud.

Op de zaterdagavond en -nacht van 22 juni zullen veel kerken in Utrecht geopend zijn, en in elk van deze kerken is wat te zien, te doen, te proeven of te beluisteren. Gelieerd aan de Kerkennacht is een kinderprogramma in aanloop naar het evenement toe, waarin kinderen een workshop Carillon aangeboden zullen krijgen; dit zal ook in het openingsconcert terugkomen.

Op zaterdag 22 juni vind plaats het jaarlijkse multiculturele Choir Festival in de Domkerk.

Het programma van Kerkennacht Utrecht 2019 eindigt in de nacht van 22 op 23 juni.

* Bron: kerkennacht.nl

 

Kerkennacht in de Sint Catharinakathedraal op 22 juni

Wist je dat de Sint Catharinakathedraal in Utrecht dezelfde status heeft als de Notre Dame in Parijs en de Dom in Keulen? Verbaas je nog meer en loop zaterdag 22 juni tussen 16:00 en 24:00 uur binnen in de middeleeuwse Kathedraal aan de Lange Nieuwstraat 36!

Programma:

 • voorlezen van evangelieteksten
 • regelmatig samen zingen van liederen uit GvL en Taizé o.l.v. zangers en musici uit onze parochie
 • rondleidingen door priester Henk van Doorn en pastor Koos Smits
 • speeddate geloofsgesprek
 • een hapje en drankje voor de ingang
 • 16:00 tot 17:30 uur bezoek aan de klokkentoren met deskundige uitleg
 • 18:30 tot 19:30 uur H. Mis
 • 23:00 uur gezongen Completen

Bekijk hier de poster.

 

Kerkennacht in de Sint Josephkerk op 22 juni

De Sint Josephkerk aan de Draaiweg 44 is op zaterdag 22 juni ‘s middags en ‘s avonds open voor bezichtiging, het opsteken van een kaarsje, het beluisteren van het bijzondere monumentale orgel en voor ontmoeting.

Programma:

Opening                  : 14.00 uur.

14.00 – 19.00 uur : Bezichtiging gebouw of gebed of een kaarsje opsteken.
Orgel bespeling door pastor K. Smits en een kinderkoor (15-15.30 uur)

19.00 – 19.30 uur : Rondleiding door Chris de Greef.

19.30 – 19.50 uur : Koor  van de Oekraïense Grieks-katholieke Kerk.

20.00 – 20.15 uur : Orgel bespeling.

20.15 – 20.45 uur : Kleine viering met de vrouwenschola en met Thomas van Sant ’Egideo.

20.45 – 21.00 uur : koffie of thee.

21.00 – 21.20 uur : Koor  van de Oekraïense Grieks-katholieke Kerk.

21.30 – 22.00 uur : St. Joseph koor plus orgel.

22.15 :                        Sluiting

 

Kerkennacht in de Gertrudiskathedraal op 22 juni

Tijdens het midzomerweekend brengt de Gertrudiskathedraal (Willemsplantsoen 2) een mooi zaterdagprogramma met veel muziek in het kader van de tweejaarlijkse Kerkennacht. Voorafgaand en tussen de programmaonderdelen is ruim gelegenheid om de kathedraal te bezichtigen. Er zijn gidsen aanwezig en u kunt rondlopen met vergrotende spiegels om plafonddetails bekijken.

Programma:

 • Taizéviering om 20:15 – 21:00 uur: Zaterdag 22 juni zijn de jongeren van de Utrechtse Taizégroep te gast met hun indrukwekkende viering van het jongerengebed. De kathedraal wordt door de jongeren stralend ingericht met oranje satijnen doeken en mooie vloerkleden om de bekende fleurige en tegelijk serene sfeer van Taizé te bereiken. Er worden liederen van Taizé gezongen en stilte neemt een belangrijke plaats in. Een intense ervaring waarin sober gebed, rust en hemelse klanken eenieder inspireren. Na afloop drinken we gezamenlijk de traditionele ‘Taizé warme chocolademelk’.
 • Avondliederen door kamerkoor Decibelle om 22:00 uur: Onder leiding van dirigent Jelle Leistra zingt Decibelle in de Gertrudiskathedraal tijdens de invallende duisternis een mooi programma van meerstemmige klassieke avondliederen in a-cappella-uitvoering.
 • Kerken Kijken (ook ’s middags) om 12:00-17:00 uur | 19:30-20:15 uur | 21:15-22:00 uur.

 

Stilcentrum sluit Kerkennacht af met de Opgangpsalmen op zondag 23 juni

Op zondagmiddag 23 juni van 14.00 tot 16.00 uur sluiten wij de Utrechtse Kerkennacht feestelijk af in de kapel van het Stiltecentrum in winkelcentrum Hoog Catharijne (Godebaldkwartier 74). Dat doen we met de Psalmen Hamaaloth, de zogenaamde “opgangspsalmen” (psalmen 120 t/m 134). Deze psalmen zongen de Joden als zij naar de tempel gingen in Jeruzalem.

Mevrouw Tirtzah Middleton leert ons meer over deze psalmen en laat ons horen hoe zij in de synagoge worden gezongen.

Uit de Joodse traditie kwamen de Gregoriaanse psalmen voort en daaruit ontstond de Anglican chant. Ook deze variaties kunt u beluisteren of meezingen.

Natuurlijk mag de Geneefse psalm, zoals wij die in de protestantse kerken zingen, niet ontbreken.

Het koor van Holy Trinity Church, een Gregoriaans koor en Sola Musica zullen de verschillende psalmen zingen.

In de ontmoetingsruimte naast de kapel serveren we thee en koffie. Toegang gratis.