Comeniusdag 2019

geloofsgemeenschap: Algemeen

U bent van harte welkom op de Comeniusdag 2019 op 30 maart in de Grote Kerk van Naarden – Vesting.

Om 12.45 uur zullen de ambassadeur van de Tsjechische Republiek, de ambassadeur van de Republiek Slowakije en het bestuur van de gemeente Gooise Meren kransen leggen aan de voet van het standbeeld van Comenius voor de Grote Kerk.
Het programma in de Grote Kerk begint om 13.00 uur. De kerk is vanaf 12.45 uur geopend. De ingang is aan de torenzijde.
Tijdens de Comeniusdag wordt de Comenius Lezing uitgesproken en zal de Comenius Prijs worden uitgereikt. Het symfonie koor en orkest uit de Tsjechische stad Hodonin zal het geheel muzikaal omlijsten.

Toegang is gratis: Klik hier om uzelf aan te melden

Comenius Lezing 2019: Broedplaatsen van burgerschap

Op 30 maart zal prof. Jet Bussemaker de Comeniuslezing 2019 uitspreken onder de titel: “Broedplaatsen van burgerschap; over de waarde(n) van weten”.

Ooit was onderwijs de emancipatiemachine: door te leren kon iedereen hogerop komen. Nu lijkt de toegang tot onderwijs er voor ieder te zijn, maar toch ontstaan er nieuwe scheidslijnen in de samenleving. Wat kunnen we hieraan doen? Moet het beleid en de aansturing veranderen? Kan het onderwijs er zelf wat aan doen? Moeten docenten het goede voorbeeld geven? Of ligt de bal bij de ouders of de leerling? Naast kennis zijn burgerschap en vaardigheden belangrijker dan ooit in het onderwijs. Zelfkennis én kennismaken met de ander bieden mogelijkheden om samen te leven en grenzen te verleggen.

In haar lezing zal professor Bussemaker nagaan wat nodig is om de mogelijkheden van kinderen en jongeren in de samenleving tot maximale ontwikkeling te brengen. In haar vorige functie als Minister van Onderwijs heeft zij de Comeniusbeurzen geïntroduceerd als stimulans voor onderwijsvernieuwing en gelijke kansen in het onderwijs.

De winnaar van de Comenius Prijs wordt binnenkort bekend gemaakt

De Comeniusdag wordt mede mogelijk gemaakt door de welwillende ondersteuning van de ambassade van Tsjechië, de ambassade van Slowakije, het Tsjechisch Centrum, de gemeente Gooise Meren, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Comenius Leergangen, Balance Vertalingen, Newomij en de Stichting Comenius Museum.