Beeld O.L.V. van Fatima naar Wereldjongerendagen

Het originele pelgrimsbeeld van Onze Lieve Vrouw van Fatima zal aanwezig zijn tijdens de Wereldjongerendagen in Panama in januari 2019. Het beeld is gemaakt naar de instructies van zr. Lucia, één van de zieners van Fatima. Het is al in 64 landen over de hele wereld geweest. Het rectoraat van het Heiligdom van Fatima besloot eind vorige eeuw dat het beeld het heiligdom niet meer zou verlaten, behalve voor zeer bijzondere gelegenheden. Hoewel het nog wel een aantal keren binnen Portugal ‘op pelgrimage’ is geweest, heeft het beeld het land sinds het jaar 2000 niet meer verlaten. Nu zal het van 21 t/m 29 januari in het Zuid-Amerikaanse Panama zijn. Het is onder meer aanwezig tijdens de slotviering van de WJD op zondag 27 januari.

Tijdens een persconferentie van de WJD-organisatie vertelde rector Cabecinhas van het Heiligdom van Fatima eind augustus via een live video-verbinding dat het beeld naar Panama komt vanwege de grote betekenis van dit wereldwijde evenement voor jongeren, de devotie van paus Johannes Paulus II – initiatiefnemer van de Wereldjongerendagen – voor Onze Lieve Vrouw van Fatima en vanwege de diepgaande devotie die de katholieke bevolking van Panama kent. Ook het feit dat jonge mensen “in het hart staan van de pastorale bekommernis van de Kerk” en het Mariale thema voor deze WJD (‘Zie de dienstmaagd des Heren; mij geschiede naar Uw woord’, Lc 1,38) droegen bij aan de beslissing het beeld naar Panama te laten reizen.