Psalm 51, J.S. Bach in de veertigdagentijd

2 april 2022 17:00 t/m 2 april 2022 18:00
geloofsgemeenschap: Algemeengeloofsgemeenschap: Johannes-Bernardus
Locatie: Johannes-Bernarduskerk, Oranje Nassaulaan 2 Utrecht.

Op zaterdag 2 april van 17.00 tot 18.00 uur wordt in de H. Johannes de Doper – H. Bernarduskerk (Hoograven) een bijzondere cantate van Bach uitgevoerd. De uitvoerenden zijn: Emmy van Diesen, sopraan; Hendrik Vonk, tenor; en Arie Vonk, orgel. De toegang is gratis; er is een collecte voor de onkosten.

De cantate is niet één van de vele die Bach componeerde voor een zondag in het kerkelijk jaar. In dit werk (BWV 1083) vertolken twee zangers en een begeleider de tekst van Psalm 51, Tilge, Höchster, meine Sünden. Muzikaal liet Bach zich inspireren door het Stabat Mater van Pergolesi. Dit Stabat Mater is door de eeuwen heen zeer populair geworden. Maar Bach zag blijkbaar direct de grote waarde van dit werk van zijn jongere collega.

Het ‘Stabat Mater…‘, vertolking van de smart en lijden van Maria, die moest toezien hoe haar zoon werd gekruisigd en immens moest lijden, is vervangen door de tekst van een schuldbewuste Koning David in Psalm 51. De Lutherse componist Bach integreert dus een op en top katholiek werk in zijn eigen protestants-liturgische praktijk!