Pro Deo: Augustinus als psycoloog

17 juni 2023 13:30 t/m 17 juni 2023 15:00
geloofsgemeenschap: Algemeengeloofsgemeenschap: Augustinus
Locatie: Antoniuskapel van de Aloysiuskerk, Adriaen van Ostadelaan 2

Op 17 juni zal er wederom een Pro Deo bijeenkomst plaats vinden. We zijn blij dat we Hans Alderliesten, auteur van meerdere boeken over Augustinus, voor de tweede keer in ons midden hebben. Dit keer in zijn thema: “Heb lief en doe wat je wilt, Augustinus als psycholoog.” In de zomer zal een boek van zijn hand over dit thema verschijnen, waarvan het voorwoord aldus begint: “Nog nooit waren we zó welvarend, tot zoveel in staat en zo ambitieus, toch zijn we maar nauwelijks gelukkig. In een tijd waarin je voor jezelf moet opkomen en zelf iets van het leven moet maken, verlangen velen naar verbinding. Eenzaamheid, stress, verdriet: als we eerlijk zijn kampen we er allemaal mee. Hoe kunnen we weer méér in verbinding met onszelf, de ander en de wereld om ons heen raken? Hoe kan ik pijn overwinnen en geluk hervinden? Ik wil graag lang en gelukkig leven…”

Nieuwe vragen, oude antwoorden. En nieuwe antwoorden op oude vragen. Hans zet bisschop-filosoof Augustinus, die we met enige lenigheid in een psychologenpraktijk kunnen plaatsen, in de schijnwerper als zielzorger.

Een klein gregoriaans koor zorgt voor een passende muzikale omlijsting.

Op onderstaande video zien we Hans op de bank bij Jan van den Bosch, in een gesprek waarvan wij erg onder de indruk waren.

* Foto: cvandaag.nl/