Pro Deo

20 mei 2023 13:30 t/m 20 mei 2023 14:30
geloofsgemeenschap: Algemeengeloofsgemeenschap: Augustinus
Locatie: Antoniuskapel van de Aloysiuskerk, Adriaen van Ostadelaan 2

Op 9 januari 1522 werd de Utrechtenaar Adriaan Floriszoon Boeyens tot paus gekozen. Dit had niemand verwacht. Ook Adriaan Boeyens – die zich op dat moment in de Spanje bevond – niet. In Rome schreef de dichter Pietro Aretino (1492-1556) ondertussen voor hem het volgende welkomsgedicht:

Canaille, lelijk gespuis,
Kiest een paus en weet niet wat het doet,
Een Vlaming, nooit gezien en anoniem.

Zoals wellicht bekend duurde het pausschap van Adrianus VI maar kort. Al op 14 september 1523 sterft hij. Wie was deze ongelukkige paus uit de Lage Landen? Wat wilde hij bereiken? Wat weten we van zijn karakter en zijn levenswandel? Wat was zijn relatie met Erasmus? Hoe keek hij naar Luther? Hoe zag de politieke landkaart er in deze periode uit?

Arnoud Heerings probeert de belangrijkste feiten op een rij te zetten en neemt u mee op een overzichtelijke tocht langs de belangrijkste stadia van Adriaans leven. De lezing wordt afgewisseld door een vocaal kwartet rond Samuel Reid Navarro. Het kwartet zingt prachtige vocale polyfonie uit (ongeveer) de tijd van paus Adrianus VI. Op het programma staan o.a. Jacobus Clemens non Papa, Hans Leo Hassler en Franceso Guerrero. Vanzelfsprekend zal ook de gregoriaanse antifoon Tu es Petrus worden gezongen.