Palmpasenstokken versieren

geloofsgemeenschap: Algemeen
  • Augustinuskerk: zaterdag 13 april van 14.00 tot 15 uur in het pastoraal centrum aan de Rozenstraat. Voor de versiering, het houten kruis, haantje en lekkers wordt gezorgd. Het liefst van tevoren aanmelden: augustinus.jongeren@gmail.comZondag 14 aprilis de Palmpasen viering in de St. Catharinakerk.
  • Antoniuskerk: U bent van harte welkom op zondag 14 april om 10.00 uur om deel te nemen aan de familieviering. Kinderen mogen hun zelf gemaakte paasstok meenemen. Bekijk het programma voor de Nacht van Waak en Vaste op onze website: https://www.katholiekutrecht.nl/2019/04/04/programma-bij-de-nacht-van-waken-en-vasten/
  • Johannes-Bernardus: zondag 14 april om 10.45 uur worden de kinderen in de kerk verwacht om de palmpaasstokken te versieren tijdens de viering. Na de viering geef je je stok aan een oudere of zieke. Voor de kosten van de stok, het broodhaantje en de versieringen vragen wij een vergoeding van €2. Opgeven kan tot en met 11 april via: kuijpers@ziggo.nl of bellen: 030-2880212 (kerkcentrum maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur).
  • Pauluskerk: Alle kinderen zijn van harte welkom op zondag 14 april om 10.30 uur om met hun zelfgemaakte Palmpasenstokken mee te lopen in de Palmpasen-optocht tijdens de Palmzondagviering.

 

Een palmpasenstok, ook wel palmpasenkruis, bestaat uit twee stokken in de vorm van een kruis. Veel kinderen maken een palmpaasstok voor het feest van Palmpasen, dat wordt gevierd op de zondag voor Pasen. Op deze zondag, palmzondag genoemd, lopen kinderen met hun versierde palmpasenstokken in optocht over straat. Na afloop worden de palmpaasstokken weggegeven aan zieken of bejaarden.

De betekenis van de versiering:
– Het palmtakje doet ons denken aan de intocht in Jeruzalem (Palmzondag) (deze takjes liggen op palmzondag klaar bij de ingang van de kerk)
– Het brood van het haantje : Jezus verdeelt brood bij het laatste avondmaal (Witte Donderdag)
– De haan herinnert ons aan de haan die kraaide nadat Petrus drie keer had gezegd dat hij Jezus niet kende (Goede Vrijdag)
– Het kruis doet ons denken aan het kruis waaraan Jezus stierf (Goede Vrijdag)
– De eieren zijn het symbool van de steen die voor het graf werd weggerold en als teken van nieuw leven (Paaszondag)

Op internet is te vinden hoe zo’n palmpasen gemaakt kan worden: https://weethetsnel.nl/instructie/1010-Hoe-kun-je-een-palmpaasstok-maken-voor-Palmzondag

Broodhaantjes zijn verkrijgbaar bij de meeste bakkers ook bij de bakker op De Gaard.