Nationale Bedevaart Brielle op 6 juli: ‘Geroepen!’

geloofsgemeenschap: Algemeen

De Nationale Bedevaart in het heiligdom van de HH. Martelaren van Gorcum (De Rik 5 te Brielle) vindt dit jaar plaats op zaterdag 6 juli. Onderdeel van de bedevaart is een pontificale Eucharistieviering met de Rotterdamse bisschop mgr. Van den Hende als hoofdcelebrant. Thema is dit jaar ‘Geroepen!’. Voor de jongere bedevaartgangers is er ‘s middags (tijdens het rozenkransgebed) een ‘parallelprogramma’ met catechese.

Programma

11.00 uur        Pontificale Eucharistieviering

13.30 uur        Rozenkransgebed / Jongerenprogramma

14.30 uur        Kruisweg

15.30 uur        Vesperviering met processie en pelgrimszegen

Tijdens de Nationale Bedevaart hebben pelgrims gelegenheid om vóór in de kerk de gerestaureerde reliekschrijn te zien. Deze is in mei 2019 teruggeplaatst bij de opening van het bedevaartseizoen.

Voor de Nationale Bedevaart organiseert het bisdom Rotterdam speciaal busvervoer. Er zijn twee opstapplaatsen:

  • Laurentius en Elisabeth Kathedraal, Mathenesserlaan 305 te Rotterdam, vertrektijd: 9.00 uur
  • Centraal Station Rotterdam bij het busplatform, vertrektijd: 9.15 uur

Aanmelden kan t/m 30 juni via bisdom Rotterdam, tel.: 010 2815171 of e-mail: bureau@bisdomrotterdam.nl.

Brielle is het bekendste bedevaartsoord van Zuid-Holland. In het jaar 1572 werden op deze plaats 19 rooms-katholieke geestelijken uit Gorcum gemarteld en opgehangen omdat ze weigerden hun geloof in de Eucharistie af te zweren. Op 29 juni 1867 vond hun heiligverklaring plaats.

In juli en augustus is het heiligdom dagelijks geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur. Elke donderdag vindt er om 14.00 uur een Eucharistieviering plaats met biechtgelegenheid. Tijdens de zomeropenstelling is een speciaal programma opgesteld met plechtig Lof, Kruisweg en bidden van de rozenkrans op diverse data, zie hiervoor www.martelarenvangorcum.nl.

Bekijk hier de poster.