Nationale Bedevaart Brielle: meevieren via livestream

11 juli 2020 11:00 t/m 11 juli 2020
geloofsgemeenschap: Algemeen
Voor de Nationale Bedevaart komen elk jaar meer dan duizend pelgrims naar Brielle om te bidden bij de relieken van de heilige Martelaren van Gorcum. Ook vanuit het Aartsbisdom Utrecht reizen mensen naar deze bijzondere viering. Door het coronavirus is de bijeenkomst dit jaar niet mogelijk, maar de organisatie zorgt ervoor dat iedereen deze bijzondere dag mee kan maken. De Eucharistieviering van de Nationale Bedevaart op 11 juli wordt live gestreamd vanaf 11.00 uur, hoofdcelebrant is kardinaal Eijk, bisschop Van den Hende van het bisdom Rotterdam concelebreert.

De Martelaren van Gorcum stierven vanwege hun geloof in de Eucharistie en hun trouw aan de paus. Ook vandaag de dag worden mensen vervolgd en gedood, omdat ze getuigen van hun geloof in Jezus. ‘Getuigen van het Woord’ is het thema van de viering van de Nationale Bedevaart. Eén van de martelaren is afkomstig uit het Aartsbisdom Utrecht: Theodoricus (Dirk) van der Eem, die rond 1499 te Amersfoort werd geboren.

De uitnodiging om de Nationale Bedevaart mee te maken is dit jaar overigens vernieuwd. De custos van het heiligdom, pastoor Jack Glas, zegt over de nieuwe huisstijl: “Het is een poster met een krachtige uitstraling, die de historische gebeurtenissen in Brielle en de geschiedenis van de Martelaren van Gorcum combineert met onze opdracht nu: Getuigen van het Woord van God.” In het ontwerp van de poster zijn de namen van de negentien Martelaren van Gorcum verwerkt doordat de eerste letter van hun naam is opgenomen. De kleur rood verwijst naar hun martelaarschap.

De viering van de Nationale Bedevaart Brielle op zaterdag 11 juli is vanaf 11.00 uur te volgen op www.martelarenvangorcum.nl. Op deze website staat ook informatie over de noveen die voorafgaand aan de eigenlijke feestdag wordt gebeden op dinsdag 30 juni t/m woensdag 8 juli. Op de feestdag zelf (9 juli) is er om 14.00 uur een Eucharistieviering die wordt gestreamd.

Bron: Aartsbisdom Utrecht