Lezing over Bertha von Suttner

25 april 2024 20:00 t/m 25 april 2024
geloofsgemeenschap: Algemeengeloofsgemeenschap: Paulus
Locatie: Tuindorpkerk, Professor Suringarlaan 1, 3571 WH Utrecht

Bertha von Suttner is de eerste vrouwelijke Nobelprijswinnaar voor de Vrede. Maar wie was deze bijzondere vrouw? Waarom kennen we haar eigenlijk niet? Wat was haar relatie met Alfred Nobel? De Tuindorpse biografe Greta Noordenbos gaat deze vragen beantwoorden in een boeiende lezing met PowerPoint beelden over haar recente biografie van Bertha von Suttner.

Wapens neer!
Vrouwen vechten met de pen! De pen was haar wapen; haar internationaal bekend geworden boek De Wapens neer! vormde een krachtige aanklacht tegen de vernietigende impact van oorlogen op zowel mensen als dieren. Ze wendde haar scherpe intellect ook aan om kritisch commentaar te leveren op de sociale problemen van haar tijd, variërend van de ondergeschikte positie van vrouwen tot de kloof tussen arm en rijk en het opkomend antisemitisme: kwesties die ook nu helaas nog actueel zijn.

Zaal open 19.30 uur.
Toegang: € 5 (inclusief hapje en drankje na afloop).
Aanmelden: Graag vooraf opgeven bij Wim Verkerk (huisindewijk@gmail.com).

Na afloop kan een gesigneerd exemplaar verkregen worden (kosten € 24,50) en is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van een drankje en hapje

* Greta Noordenbos deed jarenlang onderzoek naar de positie van vrouwen in de wetenschap aan de Universiteit van Leiden. Van haar hand verscheen eerder een boek Vrouwen.