Leerhuis ‘Jezus als vragensteller’

18 april 2023 20:00
geloofsgemeenschap: Algemeengeloofsgemeenschap: Paulus
Locatie: Tuindorpkerk, Suringarlaan

Tegenwoordig is het Socratisch gesprek in. Socrates, de Griekse filosoof naar wie deze gespreksvorm is vernoemd, onderwees zijn leerlingen door vragen te stellen.
Minder bekend is dat ook Jezus een vragensteller was. In sommige Bijbelpassages bestaat zijn optreden voornamelijk uit het stellen van vragen.
Wist je trouwens dat het hele Nieuwe Testament voor 15% uit vragen bestaat?

Piet Jan Rebel van de Tuindorpkerk en Bart Koet van de Pauluskerk organiseren samen een aantal leerhuisavonden over Jezus als leraar. Bart Koet is emeritus professor Nieuwe Testament en Vroegchristelijke literatuur. Hij publiceerde veel over de pedagogie van het Nieuw Testament, over Jezus als vragensteller.

Op de leerhuisavonden in dit voorjaar zal het gaan over Jezus als leraar in het Evangelie van Marcus en volgend jaar zal het gaan over Jezus als leraar in het Evangelie van Lukas.
Het leerhuis is allereerst opgezet voor geïnteresseerden die op een of andere manier zelf iets hebben met het onderwijs, maar staat open voor iedereen die wil leren en vragen heeft en zal dan in Jezus een boeiende leraar ontmoeten, waardoor begrijpelijk wordt hoe het christendom aantrekkelijk kan zijn
.

Er wordt specifiek ingegaan op een onderwerp wat heel weinig aandacht gekregen heeft in de verschillende christelijke tradities: Jezus geschetst als een interessante pedagoog.
Je zou zijn methode de methode KIND kunnen noemen en wel omdat zijn methode is:

  • Kindgericht (een kind mag in het midden staan; zie Marcus 10:13-16)
  • Inspirerend (verhalen vertellend)
  • Niet negatief (Jezus zegent)
  • Doelgericht (Jezus geeft een samenvatting van de wet; zie Marcus 12:28-34) 

De avonden zijn interessant zijn voor mensen uit het onderwijs (een aantal mensen uit het onderwijs heeft al belangstelling getoond), maar alle belangstellenden zijn welkom.
Vanwege het karakter van een leerhuisavond zal de groep niet groter kunnen zijn dan zo’n twintig deelnemers.

Het gaat om 4 avonden: 18 april, 25 april, 9 mei en 16 mei 2023.
Tijd: 20.00 uur
Plaats: de eerste avond zal zijn in de Blauwe zaal in de Tuindorpkerk
De begeleiders zijn ds. Piet Jan Rebel en de Bijbelwetenschapper Bart Koet.

Je kunt je opgeven door een e-mail te sturen naar  Piet Jan Rebel (p.j.rebel@hetnet.nl) of Bart Koet (B.J.Koet@tilburguniversity.edu).