Gedachtenis van omgekomen vluchtelingen

22 november 2020 14:00 t/m 22 november 2020 18:00

Locatie: Pieterskerk, Pieterskerkhof 5, Utrecht

Op zondagmiddag 22 november vindt in de Utrechtse Pieterskerk een herdenking plaats van vluchtelingen die aan de Europese grenzen zijn omgekomen.

Elke dag slaan mensen op de vlucht voor honger, geweld en natuurrampen. Velen hopen in Europa een veilig heenkomen te vinden. Hun tocht is uitputtend en gevaarlijk. Telkens horen wij getallen van vluchtelingen die onderweg zijn omgekomen. Stuk voor stuk mensen met een naam, een gezicht, een familie, een verhaal, een verlangen. Wij willen bij hun leven stil staan en hun namen noemen.

Inwoners van Utrecht worden uitgenodigd ter gedachtenis aan hen tussen 14.00 u en 17.00 u een lichtje aan te steken in de Pieterskerk. Deze kaarsjes worden op het Pieterskerkhof uitgedeeld. De Pieterskerk is in verband met vluchtelingen een veelzeggende plek. De gemeente is gesticht door mensen die, bedreigd vanwege hun geloof, eind zestiende eeuw Frankrijk en de Zuidelijke Nederlanden zijn ontvlucht.

Om 17.00 u zal in de kerk een gedachtenisvesper worden gehouden waarin namen van omgekomen vluchtelingen worden genoemd. Umarr Fofanah en Keon Mitchell, zelf vluchtelingen, zullen vanaf het hoogkoor zingen. Muzikale medewerking wordt verleend door Henk Kraayeveld. Voorgangers in de vesper zijn ds. Michiel Badry, predikant van de Église Wallonne in de Pieterskerk, ds. Marieke Sillevis Smitt, diaconaal predikante voor en met ongedocumenteerde vluchtelingen in Utrecht, en ds. Mariska van Beusichem, predikant protestantse wijkgemeente Utrecht West.

Vanzelfsprekend worden gedurende de hele middag de coronamaatregelen in acht genomen. Daarom kunnen er helaas maar 30 mensen fysiek in de vesper aanwezig zijn. Via de live stream kan iedereen de gedachtenisvesper volgen.