Europadag Utrecht 2022

9 mei 2022 20:15 t/m 19 mei 2022 22:00
geloofsgemeenschap: Algemeen
Locatie: Nicolaïkerk, Nicolaaskerkhof 8, 3512 XC Utrecht

Het Comité Europadag Utrecht biedt, in samenwerking met Vredesorganisatie PAX, het Utrechts Platform voor Levensbeschouwing en Religie (UPLR) en Utrecht in Dialoog twee programma’s aan:

  • maandagavond 9 mei: Europadag Symposium, getiteld ‘Oorlog in Europa – Wat kunnen wij doen?’ (en oecumenische vesper)
  • donderdagavond 19 mei: Europa Dialoog getiteld ‘Oekraïne – je steentje bijdragen’.

Symposium en Vespers: Oorlog in Europa – Wat kunnen wij doen? Maandag 9 mei
Tijdens dit symposium wordt ingegaan op de dieper liggende oorzaken van het Oekraïens-Russisch conflict en hoe wij als Europese burgers kunnen bijdragen aan vrede en herstel. Sprekers zijn:

  1. De heer D. (Diederik) Kramers, oud-redacteur (o.a. ANP, Oekraïne Magazine), oud-functionaris UNHCR en Unicef, momenteel onder meer consultant bij European Institute of Peace en bestuurslid stichting OpenDoorUkraine.NL. Zijn lezing gaat over de politieke aspecten van het Oekraïens-Russisch conflict en de relatie met Europa.
  2. Mevrouw Ds. K. (Karin) van den Broeke, voormalig preses Protestantse Kerk (PKN), momenteel onder meer lid uitvoerend comité Wereldraad van Kerken, programmaleider Kerk in Actie en lid Provinciale Staten van Zeeland (CDA). Haar lezing gaat over de kerkhistorische aspecten van Oosters-orthodoxe kerken en de rol van religie in het Oekrïens-Russisch conflict.

Daarna volgt een paneldiscussie met de sprekers, aangevuld met Ruud Maas (fractievoorzitter VOLT-Utrecht), Jan Jaap van Oosterzee (advisor policy and public affairs Middle East and Asia IKV PAX Christi), Harmen van der Kolk (projectleider ‘Utrechtse Kerken voor Oekraïne’, Jeff Fountain (directeur Schuman Centre for European Studies) en Ds. Arie Nico Verheul (Godsdienstwetenschapper, Remonstrants predikant, oprichter en oud-voorzitter UPLR).

Het symposium wordt muzikaal omlijst door het Utrechts Byzantijns Koor o.l.v. de Oekraïense dirigente Iryna Yestakhiivna Gorvanko. Meer informatie op www.europadagutrecht.nl en www.facebook.com/EuropadagUtrecht

Voorafgaand aan het symposium is in de Sint Catharinakathedraal een oecumenische vesper, waarin de pastores van de Drie Utrechtse Kathedralen, de Rooms-Katholieke Sint Catharina-kathedraal, de Oud-Katholieke Sint Gertrudiskathedraal en de Protestantse Domkerk zullen voorgaan.

Datum: maandag 9 mei 2022
Vesper: 19:00 – 19:45 uur, Sint Catharinakathedraal, Lange Nieuwstraat 36, 3512 PH Utrecht, voor ieder gratis toegankelijk.
Symposium: 20:15 – 22:00 uur, Nicolaïkerk, Nicolaaskerkhof 8, 3512 XC Utrecht (10 minuten lopen van NS Station Utrecht Vaartsche Rijn) Symposium is alleen op locatie te bezoeken; er is geen livestream. Entree: deelname is kosteloos.
Aanmelden: aanmelden@europadagutrecht.nl

Europa Dialoog: Oekraïne – je steentje bijdragen. Donderdag 19 mei
De dialoog is in de Nederlandse en in de Engelse taal.
Informatie en aanmelding voor de dialoog in het Nederlands:  https://www.utrechtindialoog.nl/bijeenkomsten/oekraine-je-steentje-bijdragen/
Ukraine: doing your part. Information for the Dialogue in English: https://www.utrechtindialoog.nl/en/meetings/ukraine-doing-your-part/
U wordt van harte uitgenodigd om aan een of aan beide programma’s deel te nemen. Aanmelden is noodzakelijk, via de links onderaan de respectievelijke flyers in de bijlagen. Deelname is kosteloos.

Lees hier het hele programma.

Bekijk hier de flyer.