Bezoek aartsbisschop Mirkis

geloofsgemeenschap: Aloysius

Donderdagmorgen 23 augustus zullen we de Chaldeeuwse aartsbisschop Yousif Thomas Mirkis OP uit Kirkuk (Irak) enkele uren in Utrecht op bezoek hebben. De aartsbisschop komt deze maand een week naar Nederland in verband met de viering van het 70-jarig jubileum van de Wereldraad op 23 augustus 2018 in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. We verwachten daar vele bijzondere buitenlandse gasten. Eén van hen zal aartsbisschop Mirkis zijn.

In de ochtend zal hij in Utrecht zijn. Enkele Utrechtse geloofsgemeenschappen een wat nauwere band proberen op te bouwen met het aartsbisdom Kirkuk/Sulaymaniyah.
Van 10.00 – 12.30 uur is er een ontmoeting bij de Aloysiuskerk (Adriaen van Ostadelaan 2a) met kadermensen uit de gemeenschappen, waarbij u ook welkom bent. Indien gewenst kunt u aansluitend een kort eigen interview verzorgen.

Mirkis heeft een bijzonder verhaal. Als Chaldeeuws katholiek geestelijke spant hij zich in voor de opbouw van zijn land en maakt hij zich sterk voor diverse minderheden, nu in het bijzonder de Yezidi’s, die nauwelijks kunnen terugvallen op partners in het buitenland. Mirkis heeft een heldere visie op de manier waarop Irak weer zou kunnen worden opgebouwd: samenwerken, samenleven, vergeven, verzoenen, met állen.