3 avonden over het boek ‘De namiddag van het christendom’

22 januari 2024 20:00 t/m 30 januari 2024 22:00
geloofsgemeenschap: Algemeengeloofsgemeenschap: Paulus
Locatie: Blauwe zaal in de Tuindorpkerk, Suringarlaan 1

“Het christelijk geloof wordt niet langer geconfronteerd met militant atheïsme of met harde vervolging … maar met een veel groter gevaar: onverschilligheid.”

Dit citaat komt uit “De namiddag van het christendom” van de Tsjechische priester en schrijver Tomáš Halík. Een boek over de toekomst van de kerk. Het kreeg in Trouw de hoogste waardering van vijf sterren en dat maakte nieuwsgierig.

In de Tuindorpkerk gaan we drie avonden praten over en naar aanleiding van het boek “De namiddag van het christendom. Op weg naar een nieuw Tijdperk” van de Tsjechische filosoof en priester Tomáš Halík.
In dit boek schetst Halík de ontwikkelingen van de afgelopen 50 jaar in de wereld en in de kerk en geeft een inspirerend en hoopvol alternatief.

Een filmpje over het boek van 3 minuten op YouTube – Persoonlijke boodschap van Tomáš Halík voor de lezers van De namiddag van het christendom

 

Op dinsdagavond 16 januari zal Ruud Moll Halíks visie op de ontwikkelingen in de wereld van de afgelopen 40 jaar inleiden. Over welke crises gaat het dan en is er nog reden om met hoop en vertrouwen naar de samenleving te kijken?

Op maandagavond 22 januari zal het gaan over de toekomst van de kerk en de kerk van de toekomst. “De rivier van het geloof is buiten zijn oorspronkelijke oevers getreden; de kerk is haar monopolie op het geloof kwijtgeraakt. … Vandaag moet de Kerk opnieuw ‘gemeenschap van de weg’ worden, een reisgezelschap dat het pelgrimskarakter van het geloof ontwikkelt…”(p. 220,232)

De derde avond, op dinsdag 30 januari, zal het gaan over ‘spiritualiteit als de passie van het geloof’. Sjouktje Hoeksema zal over de mogelijkheden van een ‘holistische’ spiritualiteit vertellen, waarin geloven meer is dan alleen het er op nahouden van een overtuiging.
In de woorden van Augustinus: “Je moet ook door het genot [van het geloof] worden aangetrokken.”

Waar en hoe laat?
Alle bijeenkomsten zijn van 20 – 22 uur in de Blauwe zaal van de Tuindorpkerk.

Je hoeft het boek vooraf niet te lezen.
Wie zich aanmeldt, krijgt vooraf een een kopie van een paar bladzijden toegestuurd om zich te oriënteren.

Maar ook wie zelfs daar niet aan toekomt mag meedoen.

Aanmelden graag bij Len Borgdorff of Ype Viersen

Van harte welkom!

Tomáš Halík
De namiddag van het christendom.
Op weg naar een nieuw tijdperk,

uitg. Kok Boekencentrum, Utrecht.

Bekijk hier de persoonlijke boodschap van schrijver Tomáš Halík voor de lezers van De namiddag van het Crhistendom: https://youtu.be/7uWqaN6S4lU