Pauselijke brief over Thérèse van Lisieux

Ter gelegenheid van de 150e verjaardag van de heilige Thérèse van Lisieux (1873-1897) heeft paus Franciscus een zogeheten apostolische exhortatie uitgebracht, een bijzonder soort pauselijke brief, over deze bekende heilige. De titel van de exhortatie is “C’est la confiance” (‘Het is vertrouwen’).

Thérèse van Lisieux is volgens paus Franciscus ‘een van de meest geliefde heiligen ter wereld’. ‘Het is vertrouwen en niets dan vertrouwen dat ons naar de Liefde moet leiden’, is de openingszin van de exhortatie. Die tekst komt rechtstreeks uit een van de geschriften van ‘de kleine Thérèse’. Vertrouwen op God, daar gaat het volgens Thérèse om en de paus onderschrijft dat.

De paus voegt daaraan toe: Het centrum van de christelijke moraal is de liefde. De werken van naastenliefde zijn de meest perfecte uitdrukking van de innerlijke genade van de Geest. Uiteindelijk telt alleen de liefde.’

Het “genie van de heilige Thérèse bestaat erin ons te leiden naar wat centraal, essentieel en onmisbaar is”, schrijft de paus. Hij citeert het beroemde gebed van de heilige Thérèse: ‘Aan het eind van dit leven zal ik met lege handen voor U verschijnen, want ik vraag u niet, Heer, om mijn werken te tellen. Al onze gerechtigheid is bevlekt in uw ogen. Daarom wil ik mij bekleden met uw eigen gerechtigheid en uit Uw liefde het eeuwige bezit van Uzelf ontvangen’.