TV-Mis vanuit Lourdes vanwege 100 jaar bedevaarten

De KRO zendt op zondag 12 september de wekelijkse Eucharistieviering op tv live vanuit de Grot in Lourdes uit. Hoofdcelebrant is de Utrechtse hulpbisschop mgr. Woorts, die binnen de Nederlandse Bisschoppenconferentie verantwoordelijk is voor het werkveld bedevaarten. Aanleiding voor deze bijzondere viering is het 100-jarig bestaan van de bedevaartorganisatie die nu bekend is onder de naam Huis voor de Pelgrim.

De viering vanuit de Grot in Lourdes is op zondag 12 september te zien vanaf 10.00 uur op NPO2. De muziek wordt verzorgd door sopraan Judith Petra en organist Jos Martens. “Vanwege de coronaviruspandemie was het dit jaar nog niet mogelijk om grote groepsreizen naar Lourdes te organiseren. Via de tv-uitzending kan iedereen die dat wil toch even op bedevaart naar Lourdes,” zo meldt Huis voor de Pelgrim.

Jubileum
In 1921 werd in Maastricht een nieuwe organisatie voor bedevaarten naar Lourdes opgericht. Jarenlang werden deze reizen gemaakt onder de naam ‘Limburgse Bedevaarten’. De organisatie is inmiddels opgegaan in het Huis voor de Pelgrim, dat ook bedevaarten naar tal van andere pelgrimsoorden organiseert. De tv-mis op zondag 12 september is één van de eerste jubileumactiviteiten. Later dit najaar en volgend jaar wordt ook op andere manieren bij het jubileum stilgestaan.

Geloofsgesprek
Voorafgaand aan de live-uitzending van de Eucharistieviering is vanaf 9.45 uur het Geloofsgesprek te zien van Leo Fijen met bisschop Harrie Smeets van Roermond. Bij mgr. Smeets werd aan het begin van de zomer een ernstige ziekte geconstateerd. In het interview vertelt hij daar openhartig over: “Hoe moeilijk dat ook is, hij is een baken van rust en vrede, met zijn beschermengel en Maria aan zijn zijde,” aldus Fijen. Daarom wil hij nog één keer naar Lourdes, met zijn familie en hij vertelt over zijn gelovige overgave in het Geloofsgesprek. Als de omstandigheden het toelaten, is mgr. Smeets op 12 september in Lourdes aanwezig om als pelgrim aan de viering in de Grot deel te nemen.

Online (terug)kijken:

Geloofsgesprek, 9.45 uur op NPO 2
Eucharistieviering, 10.00 uur op NPO2

Bron: Aartsbisdom.nl