‘100 jaar na Cuypers’: thema-tentoonstelling met film in Heiligenbeeldenmuseum Vorden

Van 9 juni tot 1 november 2021 is in het Heiligenbeeldenmuseum gehuisvest in de H.Anthonius van Paduakerk te Kranenburg-Vorden een thematentoonstelling ingericht, die aandacht besteedt aan de ontwerper/bouwer van de kerk: dr. P.J.H. Cuypers. Aanleiding is het feit dat het in maart 2021 honderd jaar geleden was dat Cuypers op 94-jarige leeftijd overleed.

Enerzijds geschiedt dit door de als museum ingerichte voormalige Antonius van Paduakerk (de oudste nog bestaande kerk van Cuypers) in beeld te brengen, anderzijds door erfgoed van Cuypers’ hand tentoon te stellen. Naast een beperkt aantal objecten uit eigen collectie (zoals enkele beelden uit zijn ateliers, een gipsen afgietsel van een borstbeeld en een gedenkpenning van de opening van het Rijksmuseum in Amsterdam) zullen bruiklenen worden getoond.
Zo heeft het Heiligenbeeldenmuseum door schenking een aantal nieuwe objecten verkregen. Het betreft onder meer een houten maquette van de door Cuypers ontworpen, maar inmiddels afgebroken Maria Magdalenakerk in Amsterdam. Via een andere schenking zijn enkele belangrijke onderdelen van het interieur van de Amsterdamse Vondelkerk (H. Hart van Jezuskerk) verworven, waaronder delen van het hoogaltaar, enkele houten beeldnissen en consoles, een onderdeel van een biechtstoel en enkele kleinere objecten. Deze delen waren met andere delen van het interieur in 1979 op een veiling verkocht en niemand wist meer van het bestaan af. Ook enkele bruiklenen van onder meer het Tegelmuseum in Otterlo, de H.H. Ewaldenkerk in Druten en van een particulier maken deel uit van deze thematentoonstelling.

Film over Pierre Cuypers
In de nieuwe film ‘100 jaar na Cuypers’ worden nog weinig bekende verhalen verteld en beelden vertoond van zijn omvangrijke oeuvre. Interessant zijn de interviews met drs. Pierre Cuypers jr., achterkleinzoon van de bouwmeester en met pater Henk Jongerius o.p. uit het ook door Cuypers ontworpen Dominicanenklooster in Huissen.

Wie nog meer wil zien, kan de wandelroute lopen die start bij het museum en langs zeven bouwwerken van Cuypers in Kranenburg voert.

Bezoekersinformatie
adres: H.Antonius van Paduakerk, Ruurloseweg 101,  7251 LD  Vorden
Openingstijden: dinsdag t/m zondag, van 12.00 tot 17.00 uur.
Aanmelden vanaf 11.30 uur; een en ander onder voorbehoud van de actuele coronamaatregelen.
Tijdens openingsuren is het museum bereikbaar via tel.: 0575 556488
Meer informatie: www.heiligenbeeldenmuseum.nl.