Peter Raedts (72) overleden

Op zaterdag 27 februari 2021 is onverwacht Peter Raedts overleden, de laatste jaren een van de vrijwilliger-voorgangers in onze Pauluskerk. Hij had de al enige tijd gezondheidsklachten waardoor hij niet meer durfde voorgaan. Hij overleed aan de gevolgen van een ongelukkige val in zijn huis. In het ziekenhuis heeft hij nog de ziekenzalving ontvangen. Niet lang daarna is hij gestorven.

Peter was historicus, o.a. tot zijn pensionering in 2013 hoogleraar middeleeuwse geschiedenis aan de Radboud universiteit in Nijmegen. Hij heeft veel publicaties op zijn naam, en was een gezag op zijn vakgebied. Diverse mensen uit de Paulus hebben nog les van hem gehad in de tijd dat hij docent was aan de theologische faculteit in Utrecht. Zij spreken over hem als voortreffelijk docent, boeiend verteller, kenner van Rome en van Israël, enorm verbonden met het Midden-Oosten, m.n. met Libanon. Maar vooral was hij een aimabel en wijs mens, met gevoel voor humor.

Als een hartelijk mens hebben wij in de Paulusgemeenschap Peter ook leren kennen. Hij had eigenlijk vooral affiniteit met ‘klassieke liturgie’, maar vond toch zijn thuis bij ons. Daarover zei hij altijd: “Toen ik de Paulus ‘ontdekt’ had vond ik daar een warme gemeenschap, waar ik niet alleen mijn geloof kan vieren maar waar ik mensen ontmoet in een vriendelijke en gastvrije sfeer.” Zelden sloeg hij een zondag over. Ook was hij er erg gelukkig mee dat hij weer, zoals hij vroeger zo veel gedaan had, af en toe kon voorgaan in de liturgie. Zijn overwegingen waren altijd inspirerend. Met gevoel voor taal en stijl, maar vooral vanuit een doorleefd geloven, wist hij velen te boeien. Peter was een kritisch mens binnen de kerk, maar tegelijk voelde hij zich enorm trouw aan en verbonden met onze katholieke traditie.

Een van Peter’s preken eindigde met de laatste woorden uit het ‘Dagboek van een dorpspastoor’ van Bernanos, bij zijn sterven: “Tout est grâce”. “Alles is genade.” Uiteindelijk gaat het daar om ons leven en geloven: dat wij het leven niet zelf in de hand hebben, maar dat het ons gegeven is. Wij vertrouwen Peter toe aan die Genade, aan Gods blijvende liefde. Dankbaar voor de liefde, hartelijkheid en vriendschap die we in Peter hebben mogen ontvangen. Rust in vrede.

Jos Hettinga

De uitvaart voor Peter was op zaterdag 6 maart 2021 in de Pauluskerk, in besloten kring. Hij is begraven op de begraafplaats Barbara aan de Prinsesselaan te Utrecht.