Componist en organist Wouter van Belle wint oeuvreprijs

Kathedraal organist Wouter van Belle ontving de Willen Vogelprijs voor zijn oeuvre. Zijn meest recente werk is de ‘Missa Corona’ (te vinden op YouTube), voor katholieke eucharistievieringen in deze coronatijd.

‘Zijn muziek is – in de geest van de naamgever van de prijs – steeds naadloos toegesneden op de mogelijkheden en eigenheden van de opdrachtverstrekkende musici en ensembles,’ schrift kerkmusicus Christiaan Winter over Van Belle. En volgens kerkmusicus Anton Vernooij ‘brengt hij in zijn muziek op bijzondere wijze een verbinding tot stand tussen kerk en wereld, en legt de zingende mens van vandaag een religieus lied in de keel, dat hem geheel en al zichzelf doet blijven.’

Van Belle (1958) studeerde orgel en piano aan het (voormalige) Nederlands Instituut voor Kerkmuziek en is sinds 1985 hoofd-organist van de Sint Catharinakathedraal en begeleider van het Kathedrale Koor, en vaste begeleider van het Utrechts Toonkunstkoor en het Haagse Residentie Bachkoor.

De prijs – die wordt tweejaarlijks uitgereikt door Stichting De Vertaalslag – is vernoemd naar de protestantse kerkmusicus Willem Vogel die in 2010 overleed. Het was de bedoeling dat Van Belle zijn prijs in ontvangst zou nemen op het jaarlijkse Oecumenisch Liedfestival, dat in mei gehouden zou worden in Goes. Dit festival is uitgesteld tot oktober 2021, maar De Vertaalslag wilde de toekenning van de prijs niet langer uitstellen. Aan de prijs is een geldbedrag van € 1500 verbonden.