Pastorale brief

Aan de gelovigen van de Samenwerkende parochie Katholiek Utrecht

Zusters en broeders,

Hadden we ooit kunnen bedenken dat we de situatie waar we nu in zitten zouden meemaken? Voor iedereen die na de Tweede Wereldoorlog geboren is zijn dit ongekende tijden. En voor wie die tijd wel meemaakte roepen de beperkingen waar we mee te maken hebben misschien wel verdrietige herinneringen op. De reden voor de maatregelen waar dringend toe is opgeroepen, is nu wel heel anders. Het gaat om de gezondheid van ons allemaal. Daarom lukt het ook om er begrip voor op te brengen en ze serieus en met enige gelatenheid te ondergaan. Het grijpt wel in. De samenleving is ineens helemaal anders en het kerkelijk leven is danig ontwricht. De vieringen in de weekenden zijn gestopt. Gespreksgroepen zijn uitgesteld. Kinderen die zich voorbereiden op eerste communie en vormsel kunnen niet samenkomen. In principe geen bezoek aan mensen, geen ziekencommunie. En flinke beperkingen bij een uitvaart.

En tussen alle zorgen van dag in dag uit door zijn we ook op weg naar Pasen. We zijn halverwege de 40-dagentijd. Hebben we ruimte en gelegenheid om ons te binnen te brengen en te ervaren dat Gods goede en liefdevolle kracht ons nabij is en leven geeft elke dag opnieuw. Wat je ook kan merken is dat we door alles wat we meemaken dit jaar we misschien wel intenser zeggen en bidden ‘Blijf bij ons Heer’. Juist nu.

Deze moeilijke periode die we met elkaar door moeten maken kan ons veel leren. In praktische zin, want we vinden aanpassingen voor wat we belangrijk vinden, en zeker ook in spirituele  en gelovige zin. Een sterker vertrouwen en een wat losser raken in de zaken waarvan we dachten dat ze echt niet anders konden. En ook mogen we ons verheugen in de hulp die wordt georganiseerd en de momenten van aandacht die we elkaar schenken. Zo mogen we op weg blijven met hoop naar de dagen van de Goede week en het nieuwe Licht van Pasen.

Wij, uw pastores, zullen graag met u in gesprek gaan over wat deze tijd u aan zorgen en gedachten heeft gebracht. Schroom niet om contact met ons op te nemen. We hebben onze telefoons bij ons en de mailbox staat open! En niet alleen met ons – laten we hopen dat deze periode ons de ervaring brengt dat we elkaar veel te bieden hebben aan ideeën en oplossingen, aan zomaar een praatje door de telefoon of de app, met een moment van gebed voor de zorgen die we voelen, voor elkaar en om kracht voor ieder die het zwaar heeft in deze situatie. We mogen dat met elkaar delen.

Pastores Samenwerkende Parochies Katholiek Utrecht

Hans Boogers, Koos Smits, Gérard Martens

22 maart 2020