Handen uit de mouwen voor verzoening

“Verzoening werkt het best als mensen van alle religieuze en etnische bevolkingsgroepen samenwerken aan sociale projecten”, daarvan is Pater Jens Petzold overtuigd. Op 29 februari 2020 praatte hij kerkelijk Utrecht bij over het werk aan verzoening en wederopbouw in het diocees van bisschop Mirkis in Kirkuk en Sulaymaniyah in Irak. Katholiek Utrecht steunt dit werk sinds 2016 toen de bisschop 700 moslim, yezidi en christelijke vluchtelingstudenten opving die voor IS gevlucht waren uit Mosul.

Pater Petzold is een van de acht leden van de gemengde congregatie o.l.v. de vermiste pater Paolo Dall’Oglio, die sinds 1991 in het klooster Mar Musa in Syrië een centrum van gebed, arbeid en gastvrijheid in het teken van Gods liefde voor de Islam leidt. In 2010 opende de congregatie ook een huis in het Iraakse Sulaymaniyah, op uitnodiging van de toenmalige bisschop Louis Sako. Tot 2018 was de congregatie in Sulaymaniyah vooral druk met de opvang van 258 vluchtelingen en ontheemden, nu resten er nog een paar families. “De moraal biedt inzake gastvrijheid geen vrijheid”, legt Pater Petzold uit, “Als je kunt helpen moet je dat ook doen”. Sinds 2018 schakelen ze in Sulaymaniyah om naar hun missie: ontmoetingscentrum. De school waar vluchtelingen en ontheemden taallessen kregen wordt omgevormd tot volksuniversiteit. Tevens richten ze een bibliotheek in met 20.000 titels. Tot nu toe hebben ze daarvoor een kleine subsidie gekregen en de Dominicanen beloofden hulp met de catalogus.

In Kirkuk bouwt bisschop Mirkis ondertussen een bejaardentehuis voor Alzheimerpatiënten, uiteraard in samenwerking met alle religieuze en etnische groepen in de gemeenschap. Het huis zal ruimte bieden aan 70% betalende en 30% niet-betalende patiënten van alle gezindten. Voor het bejaardenhuis en de volksuniversiteit is nog veel geld nodig. Zr. Yosé Höhne-Sparborth leidt de fondsenwerving in Nederland. Neem contact op met secretariaat@katholiekutrecht.nl als u suggesties hebt, of doneer op rekening nummer NL15 ASNB 0904 9553 11  t.n.v. Vereniging Kerk en Vrede, Utrecht.

Onze band met Irak stemt tot nadenken. Daar is de Abrahamitische gastvrijheid nog steeds de norm, en schikt men in om miljoenen vluchtelingen op te vangen. Hoe reageren wij op het moreel beroep dat de mensen aan de grenzen van Europa op ons doen?

Hier kan u een filmpje over het bejaardenhuis in aanbouw bekijken.

Tekst: Ineke Malsch, malschtechnovaluation@xs4all.nl