Crafts Council presenteert (ge)mis

Kerken in Nederland worden nauwelijks meer gebruikt voor waar ze ooit voor gebouwd zijn. In opdracht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed brengt Crafts Council Nederland de St. Josephkerk in Utrecht op een nieuwe manier onder de aandacht. Het interieur van de kerk biedt ambachtelijk erfgoed dat een boeiend uitgangspunt vormt voor nieuwe interpretaties en voor het beoefenen van technieken voor hedendaagse toepassingen.

Kerk en Kunst
In Nederland zijn ontzettend veel kerkgebouwen. Ze liggen Nederlanders na aan het hart ook al gaan ze zelf niet meer ter kerke. Een groeiende groep jongeren komt nauwelijks nog in de kerk en steeds meer Nederlanders hebben geen christelijke achtergrond en zijn onbekend met de symboliek en betekenis van kerkgebouwen. Willen we deze iconische gebouwen voor de samenleving behouden, dan is het van belang de gelaagde betekenis van de kerkgebouwen te tonen. Daarvoor initieert de Rijkdienst voor het Cultureel Erfgoed ’Kerk en Kunst’, dat mede mogelijk wordt gemaakt vanuit het programma Toekomst Religieus Erfgoed. Verschillende partners, waaronder Crafts Council Nederland, doen voorstellen om kerkgebouwen een duurzame toekomst te geven.

(ge)mis
Het interieur van de St. Josephkerk is tot stand gekomen met verschillende ambachtelijke technieken die harmonieus samenkomen en een boeiend uitgangspunt vormen voor nieuwe interpretaties. Crafts Council Nederland vraagt twee jonge makers, Lisa Konno en Boris de Beijer, om te onderzoeken wat symboliek, rituelen en spiritualiteit betekenen voor nu en in de toekomst. Dit onderzoek vertalen zij in de vorm van nieuwe objecten geïnspireerd op de St. Josephkerk. Van 21 tot en met 23 november zijn deze nieuwe objecten te zien in de kerk. Tijdens deze dagen kan het publiek er ook zelf maken en leren. De workshops zijn gratis te volgen en iedereen is welkom, van buurtbewoner tot ontwerper, van jong tot oud.

Crafts Council Nederland presenteert
(ge)mis
21 – 23 november 2019

12.00 – 17.00 uur
St. Josephkerk
Draaiweg 44, Utrech
tProgramma
Donderdag 21 november
Tentoonstelling (ge)mis met werk van Lisa Konno en Boris de Beijer
Rondleiding door de kerk door Chris de GreefVrijdag 22 november
Tentoonstelling (ge)mis met werk van Lisa Konno en Boris de Beijer
Meet the Makers: Konno en De Beijer vertellen over hun werk
Borduurworkshop door Desirée Hammen van op inloop 12.00 – 17.00 uur
Rondleiding door de kerk door Chris de Greef

Zaterdag 23 november
Tentoonstelling (ge)mis met werk van Lisa Konno en Boris de Beijer
Meet the Makers: Konno en De Beijer vertellen over hun werk
Borduurworkshop door Desirée Hammen op inloop van 12.00 – 16.00 uur
Rondleiding door de kerk door Chris de Greef
Afsluiting met wijn en brood