Kerk zijn doe je samen!

Op 10 november aanstaande is het zover: de eerste parochiedag van Katholiek Utrecht. Katholiekutrecht.nl sprak met twee vrolijke heren die zich de afgelopen tijd als mede-organisatoren van dit mooie initiatief dienstbaar hebben gemaakt: Hans Stahl en Sander Funcke.

Het idee ontstond toen een groep parochianen vorig jaar als toekomstgroep om tafel ging zitten. De vraag die zij zichzelf toen stelde was: Hoe kunnen we verder als samenwerkende parochies van Katholiek Utrecht? ‘Het idee komt niet van ons tweeën’ haast Sander te zeggen, ‘als toekomstgroep kwamen we erachter dat we eigenlijk niet wisten wie er aan de andere kant van de stad ook parochianen waren … En hoe kun je daar nu beter achter komen dan door elkaar te ontmoeten?’ Ontmoeting was dus het doel van de toekomstgroep en zo ontstond het idee van een parochiedag. ‘We hadden het eigenlijk eerst een parochiefeest genoemd,’ gaat Hans verder, ‘maar we kwamen er al snel achter dat er onder veel parochianen geen feeststemming heerste. Daar moet je respect voor tonen. Sommige  parochianen hebben moeten toezien hoe hun kerk werd gesloten en dat is natuurlijk heel erg pijnlijk.’ Volgens Hans en Sander worden bijna alle geloofsgemeenschappen vertegenwoordigd in de organisatie van de parochiedag – ook uit gemeenschappen als de Gertrudis, de Jakobus en de Wederkomst des Heren, die toch een moeilijke tijd achter de rug hebben. ‘Die participatie is toch wel uniek,’ vult Hans snel aan, ‘voorheen was de oproep tot samenwerking toch alleen iets dat je van bovenaf hoorde.’

Het feit dat een groep toegewijde vrijwilligers een parochiedag kon organiseren is bewijs dat ook aan de basis een besef van lotsverbondenheid begint te ontstaan. ‘Mensen begrijpen best dat we uiteindelijk toch één parochie gaan worden,’ gaat Hans verder, ‘en je kan alleen maar kerk zijn, of parochie zijn, als je dat samen doet.’ Die participatie komt op de dag zelf op een hele concrete manier tot uiting in de workshops. ‘Die worden allemaal georganiseerd vanuit de geloofsgemeenschappen zelf,’ vertelt Sander. De heren laten trots het programma zien dat ze samen met de werkgroep hebben samengesteld. Het is een dagvullend programma met een eucharistieviering, een gezamenlijke lunch, workshops en een afsluitende borrel. ‘Er is gezorgd voor mensen van alle leeftijden,’ vertelt Hans, ‘ook voor de kinderen hebben we een leuke dag georganiseerd, inclusief crèche en kinderwoorddienst, dus we hopen dat veel gezinnen besluiten om toch even langs te komen.’ Hans en Sander benadrukken dat iedereen welkom is en dat ze hopen op een grote opkomst. ‘Of je nu voor de hele dag komt, of misschien alleen voor de mis of de borrel – we hopen dat veel parochianen elkaar op 10 november ontmoeten in de Rafaelkerk!’

Programma
10:00 uur Eucharistieviering
11:15 uur Koffie/Thee en wat lekkers
12:15 uur Bestuur Katholiek Utrecht
12:20 uur Uitreiking Sint Martinuspluim
12:50 uur Lunch en informatiemarkt
14:00 uur Workshops
15:00 uur Afsluiting met een borrel

Een uitgebreid programma zal verschijnen in het november-nummer van Tussentijds Magazine.