Lazarus-sermoen in de Pauluskerk

‘De hemel is een vette bubbel waaruit de beter bedeelden zich maar moeilijk kunnen losmaken’

Zondag 29 september houdt Ruard Ganzevoort, hoogleraar praktische theologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en Eerste-Kamerlid voor GroenLinks in de Utrechtse katholieke Pauluskerk het Lazarus-sermoen over de schurende problematiek van arm en rijk. Het programma begint om 12.00 uur en duurt een klein uur.

De theoloog Ganzevoort geldt als een invloedrijk denker over de rol van religie in de samenleving. Als politicus droomt hij van een samenleving in onderlinge verbondenheid, wars van het wij-zij-denken.

‘Veel mensen die tot de beter bedeelden behoren geven heus wel geld aan de charitas. Toch blijven ze in hun vette bubbel hangen, het is hun hemel op aarde. Allerlei sociale en psychologische mechanismen houden hen tegen om zich daaruit los te maken. Dit is misschien wel de kern van het ongemak dat menigeen bij het maatschappelijk debat voelt.’

Het Lazarus-sermoen sluit aan op de religieuze viering die de Pauluskerk eerder die zondagochtend (aanvang 10.30 u) heeft gehouden. Daarin wordt het evangelieverhaal van de arme Lazarus gelezen. Deze mag de kruimels opeten die van de tafel van de rijkaards zijn gevallen. Vier leden van de geloofsgemeenschap geven hun eigen invulling aan die samenkomst die dan ook ‘Zondag-Andersviering’ heet.

Een sermoen geldt vanouds als een stevige preek met het vingertje omhoog. Het Lazarus-sermoen is wel stevig, maar niet belerend. Het publiek iets meegeven waarover je verder kunt denken is meer van deze tijd.

Toegang vrij, na afloop collecte als bijdrage in de onkosten.

Pauluskerk, Willen de Zwijgerplatsoen 19