Guus Prevoo neemt afscheid van Vastenactie

Na 36 jaar ‘Vastenactie’ neemt missionair veldwerker Guus Prevoo binnenkort afscheid: hij gaat in oktober genieten van een welverdiend pensioen. Een goed moment om stil te staan bij het verleden, het heden én de toekomst van Vastenactie!

Was het toeval? Onderdeel van het Grote Plan? We weten het niet, maar feit is dat collega Guus Prevoo op zoek was naar werk, 36 jaar geleden. “Er was een vacature voor een jongerenpastor, maar tijdens de sollicitatieprocedure daarvoor belde Vincent Hermans,” vertelt Guus. “Vincent ‘deed’ Vastenactie in Brunssum. Hij vroeg me zijn baan over te nemen, want hij ging voor een half jaar naar de Filipijnen. Eerlijk gezegd lag mijn hart meer bij het jeugd- en jongerenwerk, maar de baan bij Vastenactie was een betere. En hoewel het aanvankelijk maar voor een paar maanden was, is het 36 jaar geworden.”

Het werk is in de loop der jaren flink veranderd, vertelt Guus: “In de beginjaren werkte ik alleen in Limburg, maar vanaf 1998 vroeg Vastenactie me lespakketten voor basisscholen te schrijven. En in 2004 werd mijn werkgebied uitgebreid tot heel Nederland. Toen heb ik ook geprobeerd de theologisch gelovige basis van Vastenactie uit te werken. Die is gestoeld op het Evangelie van Aswoensdag: je vast, bidt en geeft aalmoezen vanuit dezelfde deemoedige houding.”

Pacht betalen
Een van de periodes waar Guus met veel plezier op terugkijkt, zijn de jaren tot en met 2001: “Ik gaf les op basisscholen. We lieten kinderen onder meer een Indiaas dorpsfeest naspelen. Tijdens het feest vanwege de goede rijstoogst kwam de grootgrondbezitter echter zijn aandeel van 70% van de oogst opeisen. Wat nu te doen? Die aanpak sloeg erg goed aan.”

Vastenactie is niet ‘zomaar’ een actie om geld in te zamelen vindt Guus: “De ziel van Vastenactie ligt voor mij in het geloven, in de opdracht van Jezus om het Koninkrijk God te zoeken. Ik voel me erg thuis bij de oproep die Jezus in Matheus 25 doet: wat deed je voor de naakten, de hongerigen, de dorstigen?” Guus laat zich zelf ook leiden door deze oproep: “Op mijn eigen bescheiden manier wil ik meewerken aan een betere wereld voor iedereen. En dat is meer dan een ethische opdracht. Ik doe dat omdat God dat van ons vraagt. De ziel van Vastenactie ligt voor mij in de mogelijkheid daarop te kunnen aansluiten.”

Flitskerk
Na 36 jaar Vastenactie zijn er naast het lesgeven op de basisscholen een paar dingen die eruit sprongen, zoals de jaarlijkse Pelgrimstocht: “Een van de eerste staat me het meeste bij. Ik heb toen geholpen de routes uit te zetten. Dat was een heel spirituele ervaring: ik zag dingen die ik nooit eerder zag en ik leerde met aandacht te lopen. Hella van der Wijst zei: ‘Het mooie van de pelgrimstocht is dat je samen loopt, praat en onderweg bent, terwijl je elkaar niet aankijkt en niet op elkaar bent gericht. Je kijkt samen waar je naar toe wilt gaan, naar je gezamenlijke doel. Dat vind ik een mooie metafoor van ons werk,” aldus Guus.

Ondanks de krimpende, vergrijzende kerk ziet Guus de toekomst met vertrouwen tegemoet: “De paus roept in Laudato Si op snel werk te maken van een rechtvaardige en meer duurzame wereld. Het lijkt me goed daarbij aan te sluiten en van daaruit nieuw elan te vinden. Ik ben ervan overtuigd dat mensen buiten de kerk daar ook voor open staan. Daarvoor moeten we wel naar buiten, naar mensen luisteren en ons engageren voor een betere wereld. Ook de paus maakt deze beweging en Jezus deed niet anders, dus waarom zouden wij dat niet kunnen?”

Afscheidsbijeenkomst
De afscheidsbijeenkomst van Guus vindt plaats op donderdag 17 oktober van 15.00 – 17.30 uur. Inloop vanaf 15.00 uur. Het inhoudelijke programma begint om 15.30 uur waarna u afscheid kunt nemen van Guus onder het genot van een hapje en drankje. Locatie: Parnassos cultuurcentrum, Kruisstraat 201, 3581 GK Utrecht.
Als u bij het afscheid van Guus aanwezig wilt zijn, stuur dan een mailtje om u aan te melden naar petra.janssen@vastenactie.nl.

 

* Bron: https://www.vastenactie.nl/verhalen/meewerken-aan-een-betere-wereld-voor-iedereen