Münster Domschat in Museum Catharijneconvent

In de Dom van Münster worden al eeuwenlang oogverblindende rijkdommen bewaard. De meest wonderbaarlijke voorwerpen gemaakt van goud en zilver, edelstenen en exotische materialen uit alle windstreken zijn sinds de middeleeuwen samengebracht én samen gebleven. Deze schat heeft oorlogen, rampspoed en beeldenstormers overleefd en verlaat nu voor het eerst in de geschiedenis de schatkamer in Münster voor een expositie in Museum Catharijneconvent.

In andere belangrijke Europese middeleeuwse bisschopssteden waren ook dit soort prestigieuze schatten te vinden, maar niet één is zo goed intact gebleven als die van Münster. Zo is uit oude archieven bekend dat de Utrechtse Domkerk een vergelijkbare verzameling had. In de tijd van de Reformatie en door een financiële crisis is de Utrechtse domschat echter bijna helemaal vernield of versmolten.

In Münster is juist het omgekeerde gebeurd. Vrijwel alle archieven zijn door brand en oorlogvoering verloren gegaan, maar de schatten hebben de tand des tijds doorstaan. De voorwerpen bieden een fascinerend inzicht in de internationale positie die Münster in de middeleeuwen bekleedde. Zo bevat de collectie een reliekhouder die door Keizer Otto in 997 is geschonken aan de bisschop van Münster. Maar er is ook een Iraans bergkristallen speelstuk dat aantoont dat Münster onderdeel was van handelsroutes tussen het voormalige Mesopotamië en Europa.

In de expositie ‘De Münster Domschat’ zijn de Utrechtse archiefschat en de Münster rijkdommen samen te bewonderen. De bezoeker krijgt zo een beeld van de omvang en grootsheid van een domschat. Ook wordt duidelijk hoe deze werd gevormd en wat het belang was voor de middeleeuwse samenleving.

8 maart t/m 10 juni 2019, Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38 Utrecht, tel.: 030 2313835, www.catharijneconvent.nl, di-vr 10-17 uur, za-zo en feestdagen 11-17 uur. Koningsdag gesloten.