Blijf bij ons

In onze nieuwe rubriek zal u op katholiekutrecht.nl regelmatig een korte overweging kunnen lezen over het Emmaüs verhaal in het kader van de pastorale visie. Deze week is het woord: Hans Harmsen.

Lucas 24, 29

De twee leerlingen ontvangen de vreemdeling gastvrij in hun huis. “Blijf bij ons,” zeggen ze, “want het is bijna avond en de dag loopt al ten einde.” Als ze die vreemdeling niet gastvrij hadden opgenomen, was het verhaal heel anders afgelopen. Dit is het kritieke moment. Als je niet gastvrij bent, kun je Jezus mislopen! Het is goed om ons dat te realiseren zeker in een tijd waarin mensen van buiten nogal eens argwanend worden bekeken. Als je niet gastvrij bent, kun je Jezus mislopen!

Daarom is er een kloosterregel: “Behandel iedereen die op de deur klopt, alsof het Jezus zelf is.”

Hans Harmsen