Vespers en metten uit het officie van Augustinus

geloofsgemeenschap: Algemeen

Twee Utrechtse vrouwen schola’s zingen (een gedeelte) van het Augustinus Officie.

Op zondag 26 augustus 2018 zal in de Kathedraal aan de Lange Nieuwstraat 36 het Officie van Augustinus klinken. Het Officie van Augustinus werd eeuwenlang gezongen op de vooravond en de feestdag van de Heilige Augustinus, 28 augustus.

De bijeenkomst begint om 16.00 uur en zal ongeveer een uur duren. De toegang is gratis. Na afloop zal er een collecte zijn.

Over het officie: De teksten van de gezangen gaan over belangrijke gebeurtenissen in het leven van de heilige Augustinus, zoals het proces van zijn bekering en zijn laatste momenten met zijn moeder Monica. Uit wetenschappelijk onderzoek weten we dat het officie vermoedelijk gecomponeerd is aan het begin van de 12e eeuw in de omgeving van Luik. Zowel de teksten als de muziek van het officie worden toegeschreven aan Rupert van Deutz, die als jonge man leefde in de benedictijner Luikse Sint-Laurentiusabdij.

De Utrechtse vrouwen schola (UVS) onder leiding van Arnoud Heerings zal de eerste Vesper zingen. De Vrouwen schola van de Josephkerk, onder leiding van Marietrees Broeren zal (een gedeelte) van de Metten zingen.

Tussen de twee ‘vieringen’ zal pater Schrama iets vertellen over het Officie van Augustinus.

U bent van harte welkom.

Meer info: www.utrechtsevrouwenschola.dyndns.org