‘Utrecht, Caravaggio en Europa’ in Centraal Museum

geloofsgemeenschap: Algemeen

Van 16 december 2018 t/m 24 maart 2019 herbergt het Utrechtse Centraal Museum de expositie ‘Utrecht, Caravaggio en Europa’. De tentoonstelling brengt het Rome van 1600-1630 naar Utrecht: “In het begin van de Gouden Eeuw was Rome het centrum van de wereld. Jonge schilders uit heel Europa trokken naar de Eeuwige Stad, waar – zo deed het gerucht de ronde – Caravaggio voor een revolutie had gezorgd. Een nieuw realisme in de schilderkunst, ongekend drama, het grote gebaar en een mysterie van licht. Dat moest je met eigen ogen zien. Utrechtse schilders Dirck van Baburen, Hendrick ter Brugghen en Gerard van Honthorst waren erbij,” aldus het museum.

In de zeventig meesterwerken tellende tentoonstelling zijn voor het eerst de Utrechtse Caravaggisten naast hun Europese collega’s te zien: Italianen, een Spanjaard, Fransen en Vlamingen. Dat de schilderijen van de Utrechters zo herkenbaar Hollands zijn, heeft te maken met het nog verder doorgevoerde realisme van Caravaggio, legt het museum uit: “Baburen en Ter Brugghen schilderden ook lelijkheid: knollen van neuzen, rotte tanden, vieze nagels. Aan Ter Brugghen komt zelfs de twijfelachtige eer toe de meest lelijke, maar ook de meest realistische baby te hebben geschilderd in de zeventiende-eeuwse schilderkunst.”

Gerard van Honthorst deed het zeer goed in Rome. “Zijn inventie om zijn scenes via een verborgen, indirecte lichtbron te verlichten werd zelfs zo beroemd dat hij de bijnaam ‘Gherardo delle Notti’ kreeg, Gerard van de Nachten,” zo meldt het museum. “Honthorst kreeg – net als Dirck van Baburen – belangrijke opdrachten voor altaarstukken en van beide kunstenaars werden schilderijen aangekocht door belangrijke verzamelaars, zoals kardinaal Giustiniani, een beschermheer van Caravaggio.”

Meer informatie: www.centraalmuseum.nl.

Openingstijden: di-zo 11-17 uur, elke eerste donderdag van de maand geopend tot 21 uur. Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag gesloten, Tweede Kerstdag geopend van 11-17 uur.