Requiem (op.148) van R. Schumann (1852)

geloofsgemeenschap: Algemeengeloofsgemeenschap: Dominicus

Robert Schumann componeerde dit meesterwerk toen hij zijn levenseinde voelde naderen. Zelf heeft Schumann nooit een uitvoering gehoord –hij overleed in 1856– maar volgens zijn tijdgenoot Brahms moest het zeker bewaard en uitgevoerd worden. Het resultaat is dan ook een ‘must hear.’ Samen met Lacrimosa (W.A. Mozart) en Geistliches Lied (J. Brahms) wordt dit Requiem op zondag 2 december om 15.00 uur ten gehore gebracht in de Dominicuskerk (Händelstraat, Utrecht).

De liederen, strijkkwartetten en pianocomposities van Schumann zijn heel erg bekend, maar een Requiem? Redelijk onbekend, maar het is prachtige muziek die het verdient om gehoord te worden. Hoewel het werk een klassieke vorm heeft, is het geenszins bedoeld als dodenmis in de kerk, maar vooral als muziek voor de eigen beleving van de dood. De vele revisies van dit werk verraden hoe moeilijk Schumann dit vond, maar het resultaat is indrukwekkend.

Stichting Passio

Stichting Passio maakt zich hard voor de uitvoering van klassieke koorwerken die weinig op de podia gehoord worden. De Stichting streeft ernaar om daarmee het muzikale palet van klassieke koormuziek te verbreden en toegankelijk te maken voor een breed publiek. Een projectkoor, dat per uitvoering wordt samengesteld, werkt in korte tijd onder leiding van dirigent Berny Oude Kempers naar een concert toe.

Programma 

  1. Schumann | Requiem (opus 148) – W.A. Mozart | Lacrimosa (uit Requiem in D) –
  2. Brahms | Geistliches Lied (opus 30)

Uitvoering

  • Datum: zondag 2 december, 15.00-16.15 uur
  • Locatie: Dominicuskerk, Händelstraat, Utrecht
  • Toegang: € 7,50 (incl consumptie)

Uitvoerenden

Projectkoor Passio, onder leiding van Berny Oude Kempers.
Solisten Vocaal Kwartet Oculus
Organist Willeke Smits
Organisatie: Stichting Passio

Informatie en kaarten: projectkoor@yahoo.com

Bekijk hier de flyer.