Expositie over relieken in Catharijneconvent

geloofsgemeenschap: Algemeen

In de expositie ‘Relieken’ toont Museum Catharijneconvent in Utrecht vanaf 12 oktober meer dan honderd bijzondere relieken. De tentoonstelling laat volgens het museum zien dat relieken meer zijn dan katholiek en middeleeuws: ze zijn ongekend populair en van iedereen. Er wordt een grote variëteit getoond aan voorwerpen waar mensen kracht aan ontlenen. Van een reliekhouder met een splinter van de doornenkroon van Christus, Zemzem water uit Mekka tot een dertiende-eeuws beeld van de Boeddha waarin relieken bewaard worden. Ook komen er bijzondere relieken naar Utrecht die mensen dichter bij hun voorouders, belangrijke staatshoofden, historische helden en idolen brengen.

Tegenwoordig is het niet meer noodzakelijk dat een altaar relieken van heiligen bevat (in een verplaatsbaar altaar mag het zelfs niet), maar de Kerk vindt het wel passend de traditie te handhaven om relieken onder een altaar te plaatsen. Mgr. Woorts: “Waarom? Relieken zijn zichtbare tekenen van de heiligen die ons in het geloof zijn voorgegaan en zij staan met ons rond het altaar van de Heer; de hemelse en de aardse Kerk zijn één. Relieken zijn de overblijfselen van mensen van wie wij geloven dat zij nu met Christus zijn in het huis van onze Hemelse Vader. Door met zorg en eerbied om te gaan met wat van hen materieel is achterbleven, getuigen wij vooral van de geestelijke waarde die zij voor ons hebben.”

‘Relieken’: van 12 oktober 2018 t/m 3 februari 2019 te zien in Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38 Utrecht, www.catharijneconvent.nl, di-vr 10-17 uur, za- zon- en feestdagen 11-17 uur, Nieuwjaarsdag gesloten.