Concert “Premiers Quatuors”

Saxofoonkwartet Syrène in Gertrudiskathedraal

Het internationaal vermaarde kwartet Syrène bestaat uit vier jonge vrouwen, virtuozen op de saxofoon. Syrène is het eerste blazersgezelschap dat werd toegelaten tot de prestigieuze Nederlandse Strijkkwartet Academie. Hun samenspel is dan ook subliem en buitengewoon gedreven, fris en met vrouwelijke finesse.

In 1857 presenteerde de Belgische componist Jean-Baptiste Singelée het spraakmakende werk ‘Premier Quatuor’. Het eerste vierstemmige werk in de geschiedenis dat specifiek voor saxofoons werd geschreven. Pas zo’n vijftien jaar daarvoor was de saxofoon door Adolphe Sax ontwikkeld. Dankzij de composities van Singelée verwierf de saxofoon snel bekendheid en status binnen de wereld van de klassieke muziek.

In het programma ‘Premiers Quatuors’ plaatsen de musici van Syrène dit belangrijke eerste saxofoonkwartet naast twee andere ‘eerste kwartetten’, namelijk de strijkkwartetten opus 1 van Joseph Haydn (1751) en Ludwig van Beethoven (1799).

Het belooft een bijzondere middag te worden. Toegang gratis, reserveren niet nodig.
De kerk is open vanaf 16:00 uur. Informatie bij Astrid Bleys of mail naar: ConcertenGertrudisKathedraal@gmail.com

Het concert maakt deel uit van het de reeks ‘Concerten in de Gertrudis Kathedraal’. Volgende concerten in deze reeks:

  • Zondag 7 april om 16:00 uur: Hermes Ensemble (getalenteerde jonge zangers o.l.v. Jeroen Spitteler). Mottetten door de eeuwen heen, van Clemens non Papa tot Maurice Pirenne.
  • Zondag 6 oktober om 16:00 uur: Frank van Koten (hobo) met Rietveld Ensemble. Programma: “Mythologie” met Nielsen, Debussy  Benjamin Britten.
  • Woensdagavond 18 december (om 20:15 – Glühweinconcert in de Schuilkerk): Blokfuitkwintet Seldom Sene met een bijzonder Kerstprogramma.