Online vieringen in de Goede Week en met Pasen

Op het moment maken we een ongekende tijd mee, waarin we langere tijd niet naar kerkelijke vieringen kunnen. Ook de vieringen in de Goede Week en met Pasen zullen zonder de aanwezigheid van gelovigen plaats vinden. Dat is bijzonder pijnlijk voor al die mensen die dit hoogtepunt in het kerkelijk jaar graag samen willen vieren, maar zeker ook voor de priesters die er nu letterlijk en figuurlijk alleen voor staan.

In de St. Catharinakathedraal is het een mooie traditie dat kardinaal Eijk, de aartsbisschop van Utrecht, zelf voorgaat in de plechtigheden van de Goede Week en Pasen. Helaas is dat dit jaar dus niet mogelijk. Daarom heeft de kardinaal ervoor gekozen de plechtigheden te vieren in de kapel van het Ariënsinstituut, de priesteropleiding van ons bisdom. Deze vieringen zullen via livestream uitgezonden worden, dat betekent dat u via Facebook werkelijk verbonden kunt zijn met onze kardinaal en de priesterstudenten. Via de website van het Ariensinstituut of het Aartsbisdom Utrecht kunt u klikken op de uitzending. Daar vindt u ook de liturgieboekjes om thuis echt mee te kunnen vieren.

De tijdstippen van de verschillende vieringen vindt u hieronder:

Palmzondag, 5 april
10.30 Mis met Passieverhaal
Witte Donderdag, 9 april
19.00 Plechtige Avondmis
Goede Vrijdag, 10 april
08.00 Lauden (morgengebed)
15.00 Plechtigheid van Goede Vrijdag
19.00 Online kruisweg
Paaszaterdag, 11 april
08.00 Lauden (morgengebed)
18.30 Vespers (avondgebed)
Eerste Paasdag, 12 april
08.00 Lauden (morgengebed)
10.30 Hoogmis van Pasen

Omdat de plechtige paaswake in een parochiekerk of kathedraal dient plaats te vinden zal deze gevierd worden in de St. Catharinakathedraal. Hier is echter geen livestream. Op televisie zal de paaswake worden uitgezonden vanuit de Munsterkerk in Roermond om 23.15 uur op NPO 2.

Openstelling St. Catharinakathedraal

Palmzondag, 12.00-17.00 uur: ophalen van palmtakjes in het kerkportaal
Goede Vrijdag, 16.00-17.00 uur: gelegenheid tot kruishulde door een bloem te geven

Vanzelfsprekend zal bij de openstelling ook de RIVM-richtlijn van minimaal 1,5 meter afstand onderhouden dienen te worden.

We hopen dat deze mogelijkheden u de gelegenheid geven om – onder deze bizarre omstandigheden – toch zinvol Pasen te kunnen vieren.